Hunaja ja grillaus

Grillikausi saa makua hunajasta

Grillauksessa tarvitaan hyviä marinadeja, ja hunaja on erinomainen raaka-aine lähes mihin tahansa marinadiin. Hunaja toimii marinadeissa mm. vahvojen mausteiden maun pyöristäjänä. Lisäksi hunajan karamellisoituminen tuo valmiiseen ruokaan mainiota makua ja hienoa väriä.

Lihan marinointi on yleensä grillaajille tutuinta, mutta tietysti myös kalaa, kasviksia, juureksia ja hedelmiä kannattaa marinoida. Marinadi on helppo valmistaa kotona, ja makuihin saa vaihtelua rohkealla testailulla ja erilaisten mausteiden, maustekastikkeiden ja yrttien vaihtelulla.

Muista, että eri raaka-aineet tarvitsevat eripituisia aikoja marinoitumiseen. Iso lihapala marinoituu hitaammin kuin kasvikset.

Anna marinadin imeytyä jääkaapissa. Muista myös pyyhkiä ylimääräinen marinadi pois ennen grillaamista.

Grillauksen yhteydessä maistuvat viilentävät juomat, kuten jäätee. Hunajalla makeutettuna se on raikas ja helppo kesäjuoma.

Mehiläiset eivät tuota pelkästään hunajaa, vaan vaikuttavat pölytyksen kautta myös moneen muuhun elintarvikkeeseen. Erilaiset ötökät pölyttävät suuren osan ravinnostamme. Resepteihin on merkitty tähdellä * ne raaka-aineet, jotka jollain lailla hyötyvät hyönteispölytyksestä.  

 

Yksinkertaisten ainesten perusmarinadi lihalle

0,5 dl soijakastiketta
0,5 dl rypsiöljyä*
2 rkl hunajaa

Sekoita ainekset. Laita lihapalat pussiin tai astiaan ja kaada marinadi joukkoon. Anna marinoitua jääkaapissa lihapalojen koosta riippuen pari tuntia tai yön yli.
Voit myös maustaa kastiketta suosikkiyrteillä tai maustekastikkeella.
 

Kasvisgrillivartaat

Marinadi

1 dl rypsiöljyä*
0,5 dl soijakastiketta
0,5 dl viinietikkaa
kuivattuja tai tuoreita yrttejä, esim. timjamia*, silputtuna
1 rkl hunajaa
1-2 valkosipulin kynttä murskattuna
rouhittua mustapippuria*

Kasvisvartaat

2 maissia
1 punainen paprika*
1 kesäkurpitsa*
herkkusieniä
pieniä tomaatteja*
ananasta

Sekoita marinadin ainekset. Paloittele kasvikset sopivan kokoisiksi palasiksi. Anna kasvisten maustua marinadin joukossa jääkaapissa vähintään puoli tuntia. Asettele kasvikset vartaisiin. Grillaa vartaita miedolla lämmöllä. Voitele kasviksia marinadilla myös grillauksen aikana.
Voit lisätä vartaisiin esimerkiksi paloiteltua halloumijuustoa.