Siitepöly

On sanottu, että siitepöly on niin ravintorikasta, että ihminen voisi elää pitkään pelkästään sillä ja vedellä. Sen ominaisuudet vaihtelevat aina alkuperäkasvin mukaan.

Proteiinia siitepölyssä on 7 - 35 prosenttia. Se sisältää myös mm. rasvoja, aminohappoja, A-, B-, C- ja E-vitamiineja, mineraaleja, fytosteroleita, flavonoideja ja hiilihydraatteja.

Siitepölyn terveysvaikutuksista

 

Siitepölyä voi käyttää ravinnoksi mm. proteiininlähteenä. Sitä voi lisätä esimerkiksi jogurtin joukkoon tuomaan.

Siitepölyä on tutkittu myös lääketieteessä. Siitepölyllä on bakteerien kasvua estävä vaikutus. Serustuu glukoosioksidaasi-entsyymin vaikutukseen eli samaan entsyymiin, joka toimii myös hunajassa. Siitepölyllä on saatu hyviä tuloksia hoidettaessa eturauhaseen liittyviä ongelmia ja siitepölypelleteistä valmistettuja kapseleita käytetään eturauhasvaivoihin.

Lisäksi siitepölyä käytetään siitepölyallergian siedätyshoidossa lääkärin ohjeiden mukaan. Siitepöly- tai hunaja-allergisen on tietysti oltava varovainen kaikkien mehiläistuotteiden nauttimisessa, eikä siedätyshoitoa pidä aloittaa omatoimisesti.

Siitepölyä myydään useimmiten kuivattuna. Sitä voi olla saatavilla myös pakastettuna. Kuivatun siitepölyn ravinteiden imeytyminen elimistöön voi parantua, kun siitepöly sekoitetaan veteen puoli vuorokautta ennen sen nauttimista.

Lisäksi siitepölyä voidaan lisätä hunajaan tai muihin tuotteisiin.  

Sopiva annos on esimerkiksi teelusikallinen tai kaksi päivässä.

 

Mehiläinen kerää siitepölyn vasuihin

Mehiläiset keräävät siitepölyn meden ohella. Proteiinipitoinen siitepöly on tärkeää ravintoa mehiläisten toukille. Siitepöly tarttuu medenkeruureissulla mehiläisen karvoihin, josta ne harjaavat sen takajalkojensa ulkopinnoilla oleviin siitepölyvasuihin. Vasuihin kerääntyneet siitepölypallot näkyvätkin usein keltaisina kokkareina mehiläisten vieraillessa kukilla.

Mehiläishoitaja voi kerätä siitepölyä pesään asetettavalla siitepölykeräimellä, johon siitepöly tippuu mehiläisen mennessä takaisin pesäänsä.

Siitepölyrakenteiden väri ja koko vaihtelee suuresti. Siitepöly voi olla esimerkiksi keltaista, ruskeaa, punertavaa tai lähes mustaa.

 

Mehiläistarhaaja nauttii siitepölyn aamupirtelössään

Tohtori, mehiläistarhaaja Anneli Salonen kertoo videolla, miksi siitepölyä kannattaa nauttia, miten siitepölyä kerätään ja miten eri kasveista peräisin olevat siitepölyt eroavat toisistaan. Katso video vasemmalla!

 

Mehiläisten keräämää siitepölyä. Rakeet ovat hiukan tulitikunpäätä pienempiä.
Mehiläiset keräävät siitepölyä monista eri kukista. Yhden siitepölykuorman keräämiseen kuluu mehiläiseltä noin 6 - 10 minuuttia.
Mehiläispesään voidaan asettaa siitepölykeräin.Tällöin osa mehiläisten keräämästä siitepölystä saadaan ihmisten hyödynnettäväksi. Mehiläispesästä voidaan kerätä noin 1 - 2 kiloa siitepölyä. Pesä itse tarvitsee siitepölyä noin 30 - 40 kiloa vuodessa.