Propolis

Propolis on mehiläisten valmistamaa kittivahaa. Sen raaka-aineina on puiden ja pensaiden silmujen erittämät tuoksuvat ja pihkamaiset hartsimaiset aineet.

Propoliksella on monia hyödyllisiä ominaisuuksia. Sitä käytetään luonnon omana antibioottina.

Propoliksen teho perustuu sen sisältämiin flavonoideihin, jotka toimivat antioksidantteina. Ne esimerkiksi saattavat helpottaa tulehduksia.

Mehiläispesässä propoliksen merkitys on äärimäisen tärkeä, koska se pitää bakteerit pesästä loitolla. Mehiläiset mm. tilkitsevät sillä pesässä olevia aukkoja.

Haavojen hoitoon

Propolista voi käyttää ulkoisesti mm. ihonhoidossa haavoihin ja hyönteisten puremiin. Se stimuloi solujen ja kudosten kasvua ja nopeuttaa näin paranemista.

Sisäisesti propolis sopii flunssan ja nielun hoitoon. Propolista voi pureskella kuin purukumia,  mutta usein kaupallinen propolis on uutettu alkoholiin, jolloin sitä on helppo nauttia tipoittain.

Propoliksen ominaisuudet ja koostumus vaihtelevat kasvin alkuperästä riippuen. Mehiläiset keräävät propolista mm. kuusen, koivun, pajun ja männyn silmuista. Väri saattaa vaihdella vaalean keltaisesta tumman ruskeaan.

Propoliksessa voi olla jopa 300 kemiallista ainetta: mm. balsamia, hartsia, terpeenejä, vahaa, rasvahappoja ja siitepölyä.

Propolis tulee kreikan kielen sanoista pro ja polis, jotka tarkoittavat "edessä" ja "kaupunki". Mehiläiset käyttävät propolista peittämään pesän lentoaukkoa ja pieniä rakoja pesässä. Propolis eristää ja desinfioi pesää.

Mehiläiset tekevät propolista mm. kasvien silmuista keräämistään aineista.