Mehiläisten merkitys

Mehiläiset tuottavat hunajaa, mutta niillä on myös valtavan suuri merkitys viljeltyjen ja luonnonkasvien pölytyksen kannalta. Mehiläiset lisäävät monien kasvien siementen ja sadon määrää. Tasainen ja runsas mehiläispölytys tekee marjoista ja hedelmistä tasalaatuisia ja kauniita. Pölytys myös lisää satokasvien tasaista tuleentumista sekä öljykasvien siementen öljypitoisuutta.

Elintärkeää ruokaturvalle

Hyönteispölytys on arvioitu 153 miljardin euron arvoiseksi. Mehiläislajien on arvioitu pölyttävän 75-85 prosenttia maailman kasveista. Mehiläisten merkitys maailman ravinnontuotannolle on siis erittäin suuri.

Pölytyshyöty yli 60 miljoonaa euroa

Pölytys on mehiläistarhauksen arvokkain tuote Suomessakin. Sen on arvioitu olevan vuosittain yli 60 miljoonaa euroa sisältäen sekä kaupallisen että kotitarveviljelyn. Tämä on yli 11-kertainen luku hunajan arvoon verratessa.

Monimuotoisuus hyötyy

Mehiläiset pölyttävät myös luonnonkasveja. Muun muassa mustikka- ja puolukkasato nousee mehiläispölytyksen myötä. Luonnonvaraisista pölyttäjistä kimalaiset ja erakkomehiläiset on tärkeimpiä pölyttäjiä, joista kimalaiset ovat erittäin tärkeitä etenkin metsämarjojen sadolle.

 

Mehiläiset pölyttävät useita puutarhakasveja. Pölytyksen avulla sadosta tulee tasainen ja laadukas.