Tutustu Eljakseen, nuoreen mehiläistarhaajaan

Kuva: Mari Kokkonen

Eljas alkoi hunajainnostuksensa myötä haaveilla omista pesistä. Haave toteutui vuonna 2013.
”Meillä on nyt kolme pesää. Kaikki on todella jännittävää ja mennyt uskomattoman hyvin”, Eljas vakuuttaa.
Mari kertoo, ettei hän ollut ennen poikansa kiinnostusta edes noteerannut hunajaa.
”Ensimmäisen sysäyksen sain perehdyttyäni hunajan terveysvaikutuksiin. Kun Eljaksen kiinnostus kasvoi, niin minäkin opin ja opiskelin.”
Näin mehiläisistä tuli äidin ja pojan yhteinen harrastus.
”Ei lasta voi laittaa yksin hommiin tai suunnittelemaan mehiläishoitoa. Vanhemman on kannettava päävastuu. Mutta tämä on meille pitkän tähtäimen juttu.  Tarkoitus on, että Eljas oppii nyt, ja halutessaan hän voi jatkaa aikuisena.”
 
Mentori auttaa oppipoikaa

Kokkoset ovat saaneet mentorikseen kahdeksankymppisen Kaino Konkolan, jolla on ollut mehiläisiä noin 60 vuotta. Mari tutustui häneen työssään Turun Tienoon toimittajana.
”Juttukeikan yhteydessä mehiläiset tulivat puheeksi, ja Kaino harmitteli, kun hänen pitää luopua mehiläisistä iän vuoksi. Ehdotin, että kelpaisiko tällainen oppipoika. Siitä se sitten lähti.”
Lisäksi Kokkoset ovat opiskelleet mehiläishoitoa kirjoista, netistä ja kyselemällä pidemmälle ehtineiltä mehiläishoitajilta. Myös kurssille olisi tehnyt mieli, mutta se ei aikataulusyistä onnistunut.
Kolme pesää sijoitettiin Turun Ruissaloon noin kymmenen kilometrin päähän kotoa.
Eljas on mehiläisistä innoissaan.
”Mehiläisten luonne-erot yllättivät. Yksi pesistä oli vihaisempi, joten nimesin sen Skineiksi. Toinen taas oli laiskempi, joten sen pesän nimi on Hipit. Kolmas on Normaali”, Eljas kertoo.
”Aluksi hieman jännitin mehiläisten kanssa olemista, mutta nyt olen rentoutunut. Enkä ole saanut yhtään pistoakaan.”

Mari myöntää aluksi valvoneensa pari yötä miettien, mitä kaikkea mehiläisten kanssa voi tapahtua.
”Mutta onneksi kaikki on mennyt hyvin, ei ole ollut parveiluja tai punkkejakaan. Ensimmäinen kesä menee tietysti opetellessa. Vaikka perushoito on varsin yksinkertaista, niin kehittymistä riittää vuosiksi eteenpäin.”
 

Lue lisää Kokkosista heidän WannaBee -blogista.

 

Juttu Eljaksesta Ylen sivuilla