Miksi vain yli 1-vuotiaille?

Hunaja on kuumentamatonta elävää ravintoa, joten siinä saattaa esiintyä Clostridium botulinum -bakteerin itiöitä. Näitä itiöitä tavataan suhteellisen yleisesti esimerkiksi maaperässä, vesistöissä ja pölyssä. Sen myötä itiöitä on satunnaisesti myös esimerkiksi kaloissa, hunajassa, yrteissä ja vihanneksissa.

Imeväisikäisillä lapsilla ruoansulatuskanavaan päässeet itiöt voivat aiheuttaa sairastumisen, koska ruoansulatuskanavan ja suoliston normaalifloora ei ole vielä kehittynyt. Tästä syystä hunajapakkauksissa on varoitusmerkintä: Vain yli 1-vuotiaille.

Hunaja sopii odottajille ja imettäjille

Yli vuoden ikäisille lapsille ja aikuisille Clostridium botulinum bakteerin itiöt ovat vaarattomia ja he voivat käyttää hunajaa makeutusaineena päivittäin. Myös raskaana oleva nainen tai imettävä äiti voi huoletta käyttää hunajaa, sillä mahdolliset itiöt eivät kulkeudu äidin tai äidinmaidon kautta lapseen.

Itiöt tuhoutuvat riittävän kuumassa lämpötilassa

Clostridium botulinum -bakteerin itiöt tuhoutuvat esimerkiksi silloin, jos ruoka kypsennetään 120 asteen lämmössä. Botulismin riski pienenee huomattavasti myös 10 minuutin kuumennuksella vähintään 80 asteessa.

Botulismi harvinainen: tartuntalähteenä mm. vakuumipakattu kala

Moni muu tuote kuin hunaja on botulismin kannalta riskialttiimpi. Ylipäätään kyseessä on hyvin harvinainen ruokamyrkytys. Eviran mukaan C. botulinum -bakteerin aiheuttamat ruokamyrkytyksiin on Suomessa viimeisen parinkymmenen vuoden aikana sairastunut kolme henkilöä.

Tartuntalähteinä ovat olleet vakuumipakattu savukala ja mäti, joita on ilmeisesti säilytetty liian lämpimässä, sekä oliviisäilykkeet.

Lisätietoja botulismista on Eviran sivuilla.