Hunajavalmisteet

Termillä "hunaja" saa myydä vain hunajaa, johon ei ole lisätty mitään.

Jos hunajaan lisätään esimerkiksi aromia, kyseessä on hunajavalmiste. Tällöin pakkauksessa ja sen nimeämisessä on selvästi tuotava esiin, että kyseessä on valmiste.

Ruokaviraston 2019 voimaan tulleiden ohjeiden mukaan "hunajavalmiste" ei kuitenkaan yksinään kuvaa tuotteita tarpeeksi, vaan nimestä on käytävä tarkemmin ilmi, mitä tuote sisältää ja mitä kuluttaja voi tuotteelta odottaa.

  • Jos hunajavalmiste sisältää vaikkapa kuivattua mansikkaa tai mansikkamehutiivistettä sen nimi voisi olla Hunaja-mansikkavalmiste tai käyttötarkoituksen mukaan Hunaja-mansikkalevite. Mikäli hunajaan on lisätty kuitua, nimi voisi olla Hunaja-kuituvalmiste.
  • Jos hunajaan lisätään aromia, joka ei ole tuotteessa merkittävä ainesosa mutta vaikuttaa ratkaisevasti sen makuun, tuote tulisi nimetä käyttäen apuna makuinen-sanaa. Esimerkiksi: Mansikanmakuinen hunajavalmiste.
  • Tuotteella voi olla myös markkinointinimi, kuten Hunninki, tällöin etiketissä on kuitenkin kerrottava yhtä suurin kirjaimin tuotteen kuvaava nimi: Hunninki – inkiväärin makuinen hunajavalmiste.

Hunajavalmisteen nimi ei voi olla esimerkiksi Mansikkahunaja. Tällöin kuluttajalle voi syntyä mielikuva, että kyseessä on lajihunaja.

Elintarvikkeiden pakkausmerkintöjen oikeellisuutta valvoo Ruokavirasto.