Hunajan terveellisyys

Hunaja on luonnon oma makeutusaine, jota voi käyttää kaikessa ruuanvalmistuksessa tavallisen sokerin sijaan. Se on sataprosenttinen luonnontuote, johon ei ole lisätty mitään ja josta ei ole poistettu mitään aineita.

Hunaja sisältää pääosin fruktoosia ja glukoosia. Näiden lisäksi hunajassa on myös muita sokerilajeja ja vettä. Koska mehiläiset tekevät hunajia erilaisista kasveista, niin kaikki hunajat eivät ole täysin samanlaisia: esimerkiksi eri sokerilajien määrät vaihtelevat kasvialkuperän mukaan.

Muita ainesosia on ainoastaan 3 prosenttia, mutta niillä on suuri merkitys. Nämä aineet ovat suojaravintoaineita, entsyymejä, hivenaineita ja vitamiineja.

Enemmän makua, vähemmän kaloreja

Hunaja aistitaan tavallista sokeria noin 1,3 kertaa makeammaksi, mutta siinä on noin 20 prosenttia vähemmän kaloreja. Näistä syistä johtuen saman makeuden tunteen saa hunajasta jopa 40 prosenttia pienemmällä energiamäärällä kuin sokerista. Tämä on tärkeä tekijä silloin, kun puhutaan hunajan ja tavallisen sokerin terveyseroista. Sataa grammaa sokeria vastaava makeus saadaan noin 70 grammalla hunajaa.

Hunajasta iloa

Täysipainoinen terveellinen ravinto on tavallista monipuolista ruokaa, joka sisältää runsaasti kasviksia, marjoja ja hedelmiä. Hunajalla on sijansa tasapainoisessa, terveellisessä ruokavaliossa valkoisen sokerin korvaajana.

Pienikin määrä hunajaa esimerkiksi aamupalalla puuron tai myslin kanssa sekä marjojen kera antaa hyvää makua suomalaisesta luonnosta.

Älä liioittele terveysvaikutusta

Hunajan terveysvaikutuksia ei kuitenkaan kannata liioitella. Hunaja on pääosin sokeria, eikä sokerin syömistä voida pitää varsivaisena terveystekona. Hunajan syömiselle on kuitenkin monta muuta tärkeää syytä, kuten se, että hunaja on hyvä ja monipuolinen raaka-aine. Lisäksi hunaja tukee kotimaista ruuantuotantoa ja yrittäjyyttä. Erityisen merkittävää on mehiläispölytyksen merkitys koko ekosysteemille.

 

Hunajan ravintosisältö /100 g: tutustu myös Finelin taulukkoon
energiaa                   1382 kJ
   330 kcal      
valkuaisaineita    0,5 g
hiilihydraatteja 80,8 g                    
B2-vitamiinia 0,04 mg
niasiini 0,2 mg
B6-vitamiini 0,02 mg
pantoteenihappo 0,07 mg
C-vitamiini 4,0 mg
kalium 60,0 mg
kalsium 5,0 mg
magnesium 3 mg
fosfori 7,0 mg
rauta 0,5 mg
mangaani 0,37 mg
sinkki 0,1 mg
 
kromi 5,0 mg
fluori 8,0 mg
boori 0,72 mg
 
   

 

Hunaja sopii päivittäiseen ruokavalioon.