Hunajan laatuvirheet

Käyneen hunajan voi tunnistaa joskus jo ennen avaamista, jos kansi on pullistunut. Hunaja voi olla kuplinutta ja siinä on usein selvä haju. Käyminen muuttaa hunajan makua, mutta ei tee sitä myrkylliseksi. Käyminen on selvä laatuvirhe.
Jos kerrostuneessa hunajassa ei ole muuta havaittavaa virhettä, esimerkiksi pistävää hajua, niin hunajan voi sekoittaa ja käyttää.
Kun hunaja saa kiteytyä purkkiin vapaasti, niin siitä voi tulla karkeaa. Hunaja on täysin käyttökelpoista, ja tarvittaessa sitä voi pehmittää vesihauteessa.
Jääkukkamaiset kuviot hunajassa ovat ns. härmistyneen hunajan merkki. Hunajan laatua härmistyminen ei heikennä.

Vaikka suomalaisessa hunajantuotannossa pyritään korkealaatuiseen hunajaan, niin silti joskus voi törmätä hunajaan, joka ei täytä vaatimuksia. Tyypillisin ongelma on hunajan käyminen.

Monet hunajan ulkoiset muutokset eivät kuitenkaan heikennä hunajan laatua.

Hunajan käyminen


Käymisen tunnistaa hunajan imelän hedelmäisestä hajusta tai kuplivasta hunajan pinnasta. Jo ennen purkin avaamista voi havaita pullistuneen purkin tai kannen.

Käyminen johtuu hiivasienistä, joita voi kulkeutua hunajaan mehiläisten mukana tai hunajaa myöhemmin käsiteltäessä. Erityisesti kosteina kesinä hunajan käymisvaara on suuri. Myös säilytysolosuhteet voivat vaikuttaa käymiseen.

Hunajaa voi halutessaan käyttää esimerkiksi leivontaan, eli se ei ole myrkyllistä. Purkin päältä voi kuoria pois käyneen hunajan. Käynyttä hunajaa ei silti kannata laittaa elintarvikkeisiin, joissa hunajan oikea maku on tärkeä, sillä etikkainen maku voi tulla ruuista läpi.

Jos epäilet saaneesi käynyttä hunajaa, niin ota yhteys tuottajaan. Käymistilassa olevaa hunajaa ei saisi olla kaupan.

Käymisen ehkäisemiseksi hunaja kannattaa säilyttää kuivassa ja viileässä. Esimerkiksi jääkaappi on kuitenkin hunajalle liian kylmä paikka.


Hunajan kerrostuminen


Kerrostuneessa hunajassa hunajan nestemäinen osa erottuu kirkkaaksi kerrokseksi kiteisen osan yläpuolelle. Tämä voi johtua useista syistä, mm. liian lämpimästä (yli 22 astetta) säilytystilasta.

Jos hunajassa ei ole muuta havaittavaa haittaa (esimerkiksi käymistä), niin hunajan voi sekoittaa ja se on käyttökelpoista.


Juoksevan hunajan kiteytyminen rouheiseksi


Juoksevana hunajana pakattu hunaja voi luonnostaan alkaa kiteytyä. Tämän havaitsee rouhemaisista paloista hunajassa. Joskus epäillään, että tällaiseen hunajaan olisi lisätty sokeria, mutta kyseessä on siis hunajan normaali muutos.

Kiteet voi poistaa lämmittämällä hunajaa kädenlämpöisessä vesihauteessa. Kiteet eivät vaikuta hunajan makuun.


Jääkukat ja ilmakuplat hunajan pinnalla


Kiteisen hunajan pinnalle voi muodostua härmää. Se johtuu ilman kuivaavasta vaikutuksesta. Ilmakuplat ja härmät haittaavat hunajan ulkonäköä, mutta oikeastaan ne ovat merkki hunajan hyvästä laadusta eli alhaisesta vesipitoisuudesta. Hunaja on siis täysin käyttökelpoista.