Hunaja makeuttaa ekologisesti

Hunaja on vähiten luontoa kuormittava makeutusaine. Kotimaista hunajaa ei käsitellä kemiallisesti lainkaan - se on sataprosenttisesti puhdas luonnontuote.

Pieni hiilijalanjälki

Hunajan tuotanto ei vaadi ympäristön muokkaamista, esim. peltojen lannoitusta. Niinpä hunajan hiilijalanjälki onkin pieni: 125 grammaa 100 grammassa tuotetta. (Hiilijalanjälki on tutkittu Hunajayhtymän pakkaamilla Suomalaisella kukkaishunajalla ja Suomalaisella perinteisellä kiteisellä hunajalla.)

Luonnonvarakeskuksen mukaan hunajan hiilijalanjäljestä selvästi suurimman osan (75%) muodostaa hunajan tuotantoon liittyvät toimenpiteet. Tuotantoon sisältyvät mm. mehiläishoitoon liittyvät kuljetukset sekä hunajan linkous ja käsittely. Lisäksi hiilijalanjäljestä 10 % koostuu hunajan pakkaamisesta, 9 % hunajapakkauksesta ja 6 % kuljetuksista.

Makeaa lähiruokaa

Kotimainen hunaja on usein lähihunajaa. Hunajapurkissa on oltavat tiedot hunajan alkuperästä. Kun hunajan pakkaus kertoo tuottajan olevan lähiseudulta, sinun on helppo tarvittaessa selvittää hunajan tuotantotavat tarkemmin.

Samalla tuet suomalaista yrittäjyyttä.

Pölytys on ekoteko

Useat kasvit tarvitsevat hyönteisiä lisääntyäkseen. Kukille ja mehiläisille on kehittynyt loistava yhteistyö pölytyksen takaamiseksi. Kun mehiläiset keräävät mettä hunajan valmistukseen, ne tekevät samalla ekosysteemille valtavan tärkeää pölytystyötä.

Hunajan ostaminen on helppo tapa tukea pölyttäjien elämää ja pölytystyötä, joista syntyy myönteinen ympäristövaikutus.

Mehiläisten pitäminen on siis luonnolle hyödyllistä. Lue lisää Pölytys.fi -sivulta.

Hunajan hiilijalanjälki on 125g/100 g tuotetta. (Kuva: Hunajayhtymä)