Hunaja ja urheilu

Hunajan sokerikoostumus on luonnostaan monipuolinen. Hunaja sisältää sekä nopeasti imeytyvää glukoosia että hitaasti pilkkoutuvaa fruktoosia.

Monipuolisen sokerikoostumuksen ansiosta hunaja on erinomainen raaka-aine osana urheilijan ruokavaliota. Hunajasta voi helposti valmistaa itse urheilujuomaa, joka on kilpailukykyinen vaihtoehto kaupallisille tuotteille.

Hunaja sopii myös makeuttajaksi terveellisiin välipaloihin, esim. myslipatukoihin.

Nestetasapainon ylläpito

Jo vähäinenkin nestevaje heikentää suorituskykyä. Pelkkä vesi on sopiva juoma urheilulajeissa, joissa energian kulutus on sen verran vähäistä, ettei pelkoa energiavajeesta tai verensokerin laskusta ole. Energiankulutuksen ollessa suurempaa hiilihydraattipitoisella urheilujuomalla saadaan lisäenergiaa suorituksiin. 

Hunaja lisää suorituskykyä

Hunajan toimivuus perustuu sen sokerisuhteisiin. Hunaja sisältää 38 % fruktoosia ja 31 % glukoosia. Tämän yhdistelmän ansiosta hunajasta saa kaksivaiheista energiaa. Glukoosi imeytyy nopeasti ja nostaa tehokkaasti veren sokeritasoa. Fruktoosi puolestaan imeytyy hitaammin ja ylläpitää veren sokeritasoa pitempään vakaana.

Urheilujuoma hunajasta

Hunajaa voi nauttia ennen treenejä lusikallisen sellaisenaan tai siitä voi helposti valmistaa itse tehokkaan urheilujuoman. Itse valmistetulla urheilujuomalla on monia etuja:

● Tiedät, mitä juot, ja pystyt vaikuttamaan makuun ja makeuteen
● Hunaja sisältää kivennäisaineita ja antioksidantteja.
● Itse valmistettu hunajainen urheilujuoma maksaa murto-osan kaupallisiin tuotteisiin verrattuna

Mehiläisenpisto – urheilujuoma hunajasta

2 reilua ruokalusikallista hunajaa
0,3 dl vastapuristettua sitruunamehua tai sitruunamehutiivistettä
¼ tl suolaa
9 dl vettä

Sekoita hunaja ja sitruunamehu, lisää vesi ja suola. Sekoita ja jäähdytä kylmäksi.
Voit käyttää haaleaa vettä nopeuttaaksesi hunajan liukenemista. ­

Lähde:

Hunajapohjaisen urheilujuoman käyttökelpoisuutta juoksu- ja pyöräilykuormituksissa suhteessa veteen ja kontrollijuomaan (kaupallinen urheilujuoma, jossa hiilihydraatteja 5,6 g/1 dl) selvitettiin Jyväskylän yliopiston liikuntabiologian laitoksella 2008 (Heiskanen, Ikonen, Syväoja, & Havas).

Selvityksen mukaan hunajainen urheilujuoma näyttää käyttökelpoiselta pitkäkestoisessa suorituksessa energiahuollon takaajana ja on siedettävyydeltään parempi kuin kaupallinen urheilujuoma.

Lue lisää selvityksestä PDF-tiivistelmästä.