Hunajaa yskään ja flunssaan

Moni kärsii ajoittaisesta unettomuudesta. Hunajamaito auttaa rentoutumaan.

 

Hunaja hillitsee yskää. Teelusikallinen tai pari hunajaa ennen nukkumaanmenoa lievittää yskää ja helpottaa unta. Hyvänmakuinen hunaja maistuu kaikenikäisille myös kipeänä. Muista kuitenkin, ettei hunajaa pidä antaa alle yksivuotiaalle.

Myös kansallinen Käypä hoito -suositus suosittaa hunajaa lasten lyhytaikaiseen yskään. Yskänlääkkeiden tehosta ei ole näyttöä, vaan niistä voi olla jopa vakavia sivuvaikutuksia. Hunaja sen sijaan on vaaratonta lukuunottamatta harvoja hunaja-allergisia.

Suomalaistutkimuksen mukaan hunajan käyttö hengitystieinfektioiden yhteydessä saattaisi merkittävästi vähentää pneumokokin aiheuttamia jälkitauteja, kuten korva- ja poskiontelotulehduksia.

Lue lisää

Cohen ym:
Effect of Honey on Nocturnal Cough and Sleep Quality: A Double-blind, Randomized, Placebo-Controlled Study. (2012)

Paul IM ym:
Effect of honey, dextromethorphan, and no treatment on nocturnal cough and sleep quality for coughing children and their parents. (2007)

Flunssaista oloa helpottava juoma

Sekoita pari lusikallista hunajaa ja vastapuristettua sitruunamehua lämpimään veteen. Juoma lievittää kurkun karheutta. Tietysti voit makeuttaa myös muut juomat hunajalla.

Siitepölyallergian siedätystä hunajalla

Hunajavalmisteen käytöstä siitepölyallergian siedätyksessä on saatu lupaavia tuloksia Etelä-Karjalan Allergia- ja ympäristöinstituutissa. Hyvissä ajoin ennen siitepölykautta aloitettu, jokapäiväinen paikallisen hunajan käyttö voi helpottaa seuraavan kevään siitepölyoireita.

Tutkimuksen pilottivaiheessa koehenkilöitä ohjeistettiin hunajavalmisteen käyttöön seuraavasti: Nauti hunajaa kerran päivässä, imeskele ja imeytä se rauhallisesti suussa, älä sekoita hunajaa esimerkiksi teehen, aloita varovasti ja lisää annostusta vähitellen. Maksimiannokseksi asetettiin yksi teelusikallinen päivässä.

Kannattaa muistaa, että hunaja voi aiheuttaa siitepölyallergiselle oireita. Siksi käyttö on syytä aloittaa varovaisesti.

 

Hunaja ja terveysvaikutuksista kertominen

Hunajalle ei ole EU:ssa virallisesti hyväksyttyjä terveysväitteitä. Tämän vuoksi hunajantuottajat eivät voi markkinoinnissaan kertoa edes tieteellisistä tutkimuksista, joissa on havaittu hunajan terveysvaikutuksia.

Hunajat ovat alkuperänsä ja käsittelynsä vuoksi yllättävän erilaisia ominaisuuksiltaan. Jo pelkästään siksi on epätodennäköistä, että hunaja saisi jotakin yleistä virallista terveysväitettä. Terveysväitteen puute ei silti poista sitä, etteikö hunajaa kannattaisi kokeilla erilaisissa tilanteissa: yskään, haavoihin tai siitepölyallergian siedätykseen.

Kotimainen hunaja on edullinen ja maistuva tuote, jota kannattaa nauttia myös monista muista syistä kuin terveyden vuoksi.